De Ondernemers Academie

7 tips hoe 2023 als ondernemer goed te starten

ondernemer_jaarplan_2023_omzetdoel

2023 is alweer een paar dagen van start. Hopelijk ben je het jaar goed begonnen! Uiteraard de beste wensen, op een mooi & succesvol jaar. Zelf vind ik de eerste week van het jaar altijd een hele fijne voor het doen van een terugblik op het afgelopen jaar en het stellen van doelen voor het nieuwe jaar. Omdat ik veel vragen krijg over hoe ik dit doe heb ik dit artikel geschreven met daarin een aantal tips om als ondernemer 2023 goed te starten. Tips over doelen stellen, je prijzen, sales, de BTW aangifte en je financiën.

Tip 1: Download het gratis E-book ‘Doelen stellen voor 2023’

Start 2023 zakelijk goed door ook terug te blikken op het afgelopen jaar en doelen te stellen voor het komende jaar. Ik deed dit afgelopen week door te kijken naar hoe 2022 inhoudelijk was, naar welke groei ik gemaakt heb in 2022 en vanuit daar doelen te stellen voor 2023. Omdat ik op Instagram heel veel enthousiaste reacties kreeg over dat ik dit doe heb ik een mini e-book gemaakt met de vragen die ik mijzelf stelde. Hiermee kan jij ook gaan terugblikken & doelen stellen! Je download het e-book hier.

Tip 2: Neem de wetswijzigingen voor ondernemers door & verwerk ze eventueel in je prijzen

Voor ondernemers zijn er weer verschillende zaken veranderd. Op deze pagina van de Rijksoverheid staan de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2023. Zo gaat bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek met €1.280,- omlaag. Dit soort zaken kunnen invloed hebben op jouw netto winst. Daarom is het goed om je prijzen voor 2023 heel goed door te rekenen.

Wil jij alles weten over hoe je de juiste prijzen stelt voor jouw uurtarief, product, project of product? En handige tools krijgen waardoor je altijd financieel inzicht hebt? Doe dan mee met de online workshop Ondernemer & Geldzaken op 17 januari, incl. replay. Je krijgt hierbij namelijk onder andere de volgende handige rekentools:

  • Tool om je belastingpercentage te berekenen;
  • Tool om je omzetdoel te berekenen op basis van je netto winst;
  • Tool om je uurtarief te berekenen;
  • Tool om je declarabele uren te berekenen.

Tip 3: Bereken je prijzen voor 2023 goed door om zo je financiële doelen voor 2023 te halen

Heb jij je prijzen bepaald o.b.v. je netto financiële doelen?​ Nee? Dan is dit het moment om je doelstellingen voor 2023 te bepalen. Over hoe je in 4 stappen je omzetdoel kunt doorrekenen o.b.v. je netto inkomenswens schreef ik dit artikel.  

Tip 4: Investeer in je zakelijke netwerk

Daar is dit een heel mooi moment voor omdat je het nieuwe jaar als mooi haakje kunt gebruiken. Wens al je interessante relaties de beste wensen d.m.v. een persoonlijk berichtje. Dit kan via de DM van bijvoorbeeld LinkedIn of Instagram. Of stuur een berichtje via WhatsApp of per mail. Leuk om huidige & leuke oude klanten & connecties een bericht te sturen! Het nieuwe jaar is een mooie inhaker die je kan combineren met een berichtje over dat je benieuwd bent hoe het gaat met hem of haar en zijn of haar bedrijf. Of bijvoorbeeld om weer eens af te spreken om bij te praten onder het genot van een kopje koffie. Wie weet wat voor mooi werk er weer uit komt! Hoe ik dit doe? Ik pak mijn LinkedIn connecties en gehele klantenlijst erbij. Ik loop ze door, kijk wie ik lang niet gesproken heb of met wie ik graag weer contact wil en stuur ze een leuk berichtje. Succes verzekerd!

Tip 5: BTW-aangifte doen: start je jaar goed met het doen van de BTW-aangifte.

Ik vind het altijd heel fijn om het jaar te starten met de BTW-aangifte. Dit verplicht mij om 2022 ook echt zo snel mogelijk af te sluiten en hierdoor kan ik mij volledig kan richten op 2023. Of je nou wel of niet de aangifte snel wilt doen; het gratis e-book over de BTW-aangifte dat ik geschreven heb is zeker het downloaden waard. Hij zit namelijk bomvol handige tips voor het doen van je aangifte. Wie weet levert het je nog wat mooie voordelen en inspiratie op. Je download het e-book hier.

Tip 6: Houdt je financiële resultaten bij & zorg voor real time financieel inzicht

Ik ben natuurlijk een enorme cijfernerd en hou heel veel zaken bij. Zo vind ik het fijn om goed mijn kosten, omzet en nettowinst goed inzichtelijk te hebben. Door te werken met potjes op mijn zakelijke rekening die ik op verborgen kan zetten zie ik met één blik op mijn bankapp hoeveel nettowinst ik gedraaid heb. Ideaal! (Zelf gebruik ik Knab hier voor, #nospon gewoon fan). Hierdoor heb je altijd inzicht en weet je of je bepaalde investeringen wel of niet kunt doen. Ook weet ik precies hoeveel procent van mijn omzet ik apart moet zetten voor de Belastingdienst. Dit geld zet ik apart bij binnenkomst en zo voelt het betalen van de belasting veel minder erg 😉 

Over het werken met dit soort ‘potjes’ schreef ik dit artikel. Wil jij ook precies weten hoeveel geld je apart moet zetten? Dit weet je met één van de tools die je bij de online workshop Ondernemer & Geldzaken krijgt altijd. Lees hier alles over de workshop, meld je aan en ontvang ze ook. 

Tip 7: Gebruik je je privéauto voor je bedrijf?

Dan moet je even in actie komen. Je kunt namelijk een percentage van de betaalde BTW meenemen in je aangifte. Van alle bonnen van het tanken & onderhoud e.d. mag je namelijk het deel wat daarvan zakelijk is meenemen in je aangifte. Hoe werkt dit? Stel dat van alle gemaakte kilometers die je in 2022 gereden hebt er 30% zakelijk zijn geweest, dan mag je 30% van de BTW van alle bonnen van het tanken, onderhoud e.d. terugvragen bij je btw-aangifte. 

Ik adviseer je om die BTW over het 4e kwartaal op te nemen. Het bijhouden van een goede rittenregistratie is hiervoor wel een vereiste. Hou daarom goed je ritten bij én noteer daarom altijd op de 1e dag of laatste dag van het jaar je kilometerstand, dan kan je dit percentage goed uitrekenen 😀 

Wil je meer handige BTW tips? Download dan mijn gratis e-book over de btw-aangifte. 

Op een mooi 2022!

Hopelijk begin jij opgeruimd & goed voorbereid aan 2023 met deze zeven tips. Heb jij zelf nog goede tips voor een vliegende start van het nieuwe jaar? Deel ze dan via mail of DM, ik ben benieuwd. Op naar een mooi, ondernemend & succesvol jaar! 

Wil jij voortaan onze nieuwste artikelen & e-books voor ondernemers automatisch ontvangen? 

Meld je dan aan voor de Ondernemers Inspiratie mail (maximaal 1 x per maand, wij houden niet van spam).

Leer verder …

Of bekijk het aanbod van De Ondernemersacademie