De Ondernemers Academie

Financieel inzicht en meer winst door een financieel plan te bepalen.

Omzetdoelen.

Blog

Als ondernemer wil je kunnen sturen op je resultaten en weten of je financieel de goede kant op gaat. Daarom zijn je sales- en omzetdoelen zo belangrijk: je wil toch weten of je genoeg verdient. Maar wat is een omzetdoel en waarom is het bepalen en hebben van een omzetdoel nou zo belangrijk? En hoe bepaal je dat omzetdoel en je bijbehorende prijzen, uurtarieven en doelstellingen dan? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Je vaste lasten verdienen is niet genoeg

Met regelmaat spreek ik ondernemers die exact hun lasten bij elkaar verdienen. En dan vinden dat ze goed draaien. Goed is natuurlijk subjectief, maar in dit geval is ‘goed’ vaak geen teken van een financieel gezond bedrijf. Daarvoor is meer nodig.

Wil je ooit een (ander) huis kopen, minder gaan werken, (extra) personeel aannemen, een pand huren, voor langere tijd op vakantie gaan, papa- of mamadagen kunnen opnemen, eerder stoppen met werken óf je goed verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Dat kan niet als je enkel je maandlasten verdient,  maar dat lukt wél met een goed plan.

Waarom een omzetdoel?

Ik geloof in het werken met goed onderbouwde omzetdoelen. Als ondernemer moet je de tijd nemen om (minimaal één keer per jaar, maar liever nog een keer per kwartaal) te komen tot de juiste keuzes en doelstellingen. Tijd waarin je nadenkt over hoe je je doelen gaat bereiken, je reflecteert en evalueert en alles goed monitort. 

Maak een goed jaarplan, bijvoorbeeld aan het eind van het jaar. Dan ben je het komende jaar verzekerd van een duidelijke stip aan de horizon en weet je wat je moet doen. Dat scheelt je in the end echt heel veel tijd en als je goede doelstellingen hebt, haal je deze sneller. Met duidelijke en meetbare doelstellingen, word je daadkrachtiger en succesvoller.

Een omzetdoel geeft je sturing en rust in je agenda: je weet wat je wanneer moet doen en waar je naartoe moet werken, en omdat je kijkt naar een heel jaar, ligt de nadruk minder op wat je per maand moet verdienen.

Kwalitatieve en kwantitatieve doelen

Een goed plan bestaat uit kwantitatieve doelen en kwalitatieve doelen. Kwantitatieve doelen zijn de doelen die je uitdrukt in cijfers. Denk hierbij aan doelen zoals: ik wil €5.000,- per maand verdienen, ik wil €80.000 omzetten, ik wil 10.000 stuks verkopen of ik wil 40 nieuwe klanten. Kwalitatieve doelen gaan over WAT je wilt behalen.

Hoe bepaal je een kwalitatief doel?

Kwalitatieve doelen zijn misschien nog belangrijker dan je cijfermatige doelen, want het gaat over wat je wilt bereiken en waar je gelukkig en tevreden van wordt. Datgene waar je het liefste je tijd aan wilt besteden dus. 

Om mijn kwalitatieve doelen te bepalen, heb ik minimaal een keer per jaar een ‘strategietraject’ met mijzelf.  Indit artikel lees je over de sessie die ik zelf deed toen corona net begon.

Hoe bepaal je een kwantitatief omzetdoel?

Ondernemen is heel wat anders dan werken in loondienst. In loondienst weet je wat je netto overhoudt per maand. Als ondernemer is dat een ander verhaal. Ik lees en hoor enorm veel over een ton (of meer) omzet.

Veel omzet draaien als ondernemer is natuurlijk hartstikke leuk, maar uiteindelijk gaat het er ook om dat je geld verdient. En als je meer kosten maakt dan wat je omzet, draai je aan het eind van het jaar toch gewoon verlies. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet omzetten om jouw netto doel te kunnen behalen.

Hoe je vanuit je netto inkomens wens een omzetdoel kunt bepalen? Dat lees je hier.  

Blog

Van omzetdoel naar doelstelling

Als je eenmaal je omzetdoel hebt bepaald, dan kun je de doelstellingen voor je bedrijf bepalen. Je weet wat je hiervoor per maand en per week moet verdienen. En vanuit je omzetdoel kun je de prijzen voor je aanbod bepalen. Om dit te kunnen doen, vind ik het altijd heel verstandig om je uurtarief door te rekenen. Ook als je werkt met producten, projectprijzen of pakketten, is het heel belangrijk om te weten wat je minimaal per uur zou moeten verdienen. De uiteindelijke doelstellingen geven je veel sturing en rust. 

Wil jij aan de slag met je omzetdoel, uurtarieven en jaarplan voor 2023?

Daar kan ik je bij helpen. Ik geef een live online workshop waarin je concreet aan de slag gaat met je eigen jaarplan voor 2023. Je leert hoe je je omzetdoel en je uurtarief berekent en we gaan in op het monitoren van je resultaten.
De workshop is inclusief uitgebreide voorbereiding. Je gaat dus al aan het werk voor de workshop, zodat je vragen kunt stellen die ik tijdens de workshop zal beantwoorden. Dan kun je daarna meteen gaan rekenen. Zo begin je 2023 met een vliegende start! 

Wil jij voortaan onze nieuwste artikelen & e-books voor ondernemers automatisch ontvangen? 

Meld je dan aan voor de Ondernemers Inspiratie mail (maximaal 1 x per maand, wij houden niet van spam).

Leer verder …

Of bekijk het aanbod van De Ondernemersacademie