De Ondernemers Academie

Hoe zorg je als ondernemer voor een goede maandelijkse analyse van je bedrijf?

ondernemer_jaarplan_2023_omzetdoel

Stilstand geeft groei. Iets waar ik heilig in geloof. Maandelijks kies ik ervoor om stil te staan bij mijn bedrijf en mijzelf als eigenaar van mijn bedrijf. Ik reflecteer op en evalueer de afgelopen periode en vanuit daar werk ik mijn actieplanning uit voor de komende maand. Door maandelijks deze CEO ochtend te houden creëer ik enorm veel rust en focus. Waardoor ik zeker weten betere resultaten behaal en ervoor zorg dat ik bezig ben met waar ik echt mee bezig wil zijn. Waarom ik dit doe en hoe jij dit ook kunt doen dat leg ik in dit artikel uit.

Waarom een maandanalyse?

Het stilstaan bij waar je nu staat met je bedrijf, wat je gerealiseerd hebt, waar je naartoe wilt en waar je blij van wordt is enorm belangrijk om je continue te kunnen blijven ontwikkelen als ondernemer. Maar het inplannen van deze tijd voor onszelf om écht AAN ons bedrijf te werken dat is iets wat er bij veel ondernemers bij inschiet.  

Met veel van mijn klanten zit ik op maandelijkse of kwartaal basis samen om een goede maandanalyse te maken. Zo zijn we dan samen even de CEO van het bedrijf. We zoomen in op de cijfers, het team, de omzet, kosten, winst en last but not least hóe het inhoudelijk was. Ook kijken we naar wat er succesvol was en wat juist niet. Om zo te reflecteren en continue te blijven ontwikkelen. Om beter te worden, te groeien en nog blijer te worden van het bedrijf. De stappen uit zo een CEO ochtend, daar neem ik je graag in mee.

Uit welke onderdelen bestaat de CEO Ochtend:

  1. Het start uiteraard met maandelijks dit moment in je agenda te zetten én nog veel belangrijker het moment ook echt te nemen. Ikzelf plan dit dagdeel altijd in de eerste week van de maand. Dan kan ik namelijk een volle kalendermaand evalueren en mij richten op een hele maand.
  2. Stap 1: de Administratie op orde. Ik start met het zorgen dat mijn administratie helemaal op orde is. Waarom begin ik met dit (voor velen saaie) onderdeel? Omdat ik er hierdoor voor zorg dat ik een analyse en planning doe op basis van real time cijfers. Ook heb ik hierdoor meteen een goed beeld qua hoe ik ervoor sta op het gebied van financiën, sales & marketing.
  3. Stap 2: de analyse. In dit onderdeel zoom ik in op de resultaten van de afgelopen maand. Ik kijk niet alleen naar mijn cijfers (omzet, winst & kosten) maar ook écht naar het kwalitatieve deel. Dus wát ik inhoudelijk gedaan heb en waar ik blij van word. Hierdoor ben ik naast het cijfermatige deel ook écht bezig met het kwalitatieve deel van mijn bedrijf. Want ondernemen met passie dát is wat ik elke maand weer wil ervaren.
  4. Stap 3: het bekijken van mijn zakelijke kosten. Ik zoom ook altijd in op mijn zakelijke kosten. Niet om te kijken “waar kan ik besparen?” maar om te zien waar ik mijn geld aan uitgeef en of dit ook daadwerkelijk wat oplevert (in resultaten of blijdschap). Hierdoor zie ik goed van welke kosten ik heel erg blij wordt en welke eigenlijk achteraf gezien niet hebben bijgedragen aan mijn onderneming.
  5. Stap 4: In deze laatste stap kijk ik naar wat ik de aankomende maand wil behalen. Op basis hiervan maak ik een actieplanning. Zodat ik weet wat ik de aankomende maand wil & moet doen. Ook kijk ik goed naar wat ik écht niet (meer) wil doen. Dit geeft enorm helderheid & focus. 🤗

Wil jij ook aan de slag met doen van een goede maandanalyse?

Al deze stappen heb ik heel duidelijk uitgeschreven voor je in het gratis e-book de CEO Ochtend. Met hierin per stap vragen welke je jezelf kunt stellen.

 

Je download het e-book hier. 

Begin het 2e kwartaal goed en sluit aan bij de online workshop ‘De CEO Ochtend’

Op maandag 3 april om 10.00 uur geef ik mijn online workshop ‘De CEO Ochtend’ (inclusief replay voor als je er niet live bij kunt zijn).  In deze online workshop ga ik je laten zien hoe je maandelijks goed kunt inzoomen op je bedrijf. Je inzicht krijgt in je financiële én inhoudelijke resultaten. Hoe je kunt evalueren, reflecteren en een goede planning kunt maken voor de aankomende maand.

 

In deze online workshop krijg je:

  • Een hele duidelijke en praktische uitleg hoe je maandelijks een goede CEO ochtend kunt houden voor jouw bedrijf.
  • Een hele duidelijke stapsgewijze toelichting in hoe je kunt evalueren & reflecteren op de afgelopen periode.
  • Tools hoe je een goede actieplanning voor de komende periode maakt.
  • Inzicht in de tools die ik voor mijn bedrijf gebruik.
  • Een handige checklist die je er voortaan bij kunt pakken als je jouw CEO ochtend gaat houden.

Wil jij voortaan onze nieuwste artikelen & e-books voor ondernemers automatisch ontvangen? 

Meld je dan aan voor de Ondernemers Inspiratie mail (maximaal 1 x per maand, wij houden niet van spam).

Leer verder …

Of bekijk het aanbod van De Ondernemersacademie