De Ondernemers Academie

Tips voor het doen van de IB aangifte als ondernemer

ibaangifte_ondernemer_belastingdienst_aangifte_zzp

Eind april moet de IB Aangifte 2022 ingediend zijn. (Indien je geen uitstel hebt aangevraagd natuurlijk). Omdat ik in de maand april altijd veel vragen krijg over de aangifte heb ik dit artikel erover geschreven. Je leest hierin hoe ik de aangifte doe, ik zet allerlei handige ondernemers aftrekposten onder elkaar en ik deel hierin een aantal handige aangifte tips.

Hoe doe ik mijn aangifte?

De Belastingaangifte doe ik altijd zelf. Ik ben gek op cijfers, heb een financieel planners opleiding  en adviseer al jarenlang mijn klanten op het gebied van financiën.

Daarnaast heb ik hele handige maatwerk excel-sheets en een dashboard ontwikkeld die mij precies laten zien wat ik over mijn zakelijke financiën wil zien. Daardoor is de aangifte voor mij redelijk makkelijk om te doen. Vind je de aangifte écht heel lastig? Dan adviseer ik je om hier wel advies over in te winnen. Het is niet alleen heel belangrijk dat de aangifte goed gedaan wordt, maar het advies is ook nog eens een handige aftrekpost 😉

Ik doe de aangifte met de volgende stappen.

  1. Controle op de cijfers en invoeren. Maandelijks doe ik al een analyse van mijn cijfers tijdens mijn CEO Ochtend. Hierdoor ben ik altijd bij met mijn cijfers. Daarnaast is hierdoor alles voor de aangifte verzameld en ingevoerd in de boekhouding door een van mijn teamleden. Hij werkt ook de afschrijvingen goed bij (want grotere investeringen van boven de €450,- mag je vaak niet in een keer aftrekken). Op basis hiervan stel ik mijn winst & verliesrekening en de balans op. Omdat in mijn dashboard alles al geordend is op basis van wat er in de aangifte gevraagd wordt is doe ik enkel een controle op de cijfers en de posten. Daarna is het een kwestie van het daadwerkelijk invullen van de aangifte.
  2. Aftrekposten. Er zijn natuurlijk verschillende aftrekposten interessant voor ondernemers (en ook als particulier). Daarom doe ik altijd een aparte check op of ik alle aftrekposten goed benut. Onderaan dit artikel vind je een overzicht met aftrekposten die ik sowieso altijd naloop.
  1. Oudedagsreserve (FOR) & Jaarruimte. Deze 2 manieren van sparen voor je pensioen neem ik door om te kijken of ik hier fiscaal voordeel kan behalen. Informatie erover vind je hier: FOR
  2. Schuiven met box 3. Na het invoeren van onze woning en box 3 vermogen ga ik altijd flink schuiven met de verdeling van de bedragen tussen mij en mijn man. Dit kan ook als je niet met elkaar getrouwd bent, maar wel als fiscaal partners geregistreerd staat. Als fiscaal partner mag je de bedragen onderling verdelen en dit scheelt in ons geval vaak honderden euro’s. Een voordeel wat we niet hadden gehad als we het vermogen niet verschoven hadden. Naast vermogen kun je ook schuiven met de aftrekbare hypotheekrente, giften, studiekosten en kosten voor kinderen onder de 21 dus loop dit zeker even goed na! Je komt het verdeelscherm automatisch aan het einde tegen in het aangifteprogramma van de IB aangifte.
VERSTUREN MAAR!
 
  1. En het MEEST belangrijke. Tijdens het invullen van de aangifte maak ik een document waar ik per onderdeel uitschrijf hoe ik tot bepaalde cijfers ben gekomen (bijvoorbeeld: waar heb ik de cijfers vandaan, hoe ben ik tot deze bedragen gekomen, waarom valt iets er wel of niet onder etc.). Hier zet ik ook opvallende zaken en uitzonderingen op. Doordat ik elk jaar zo een korte en bondige samenvatting maak snap ik een jaar (en jaren later) nog hoe ik hiertoe gekomen ben. Mocht ik dan volgend jaar denken ‘hoe kwam ik daar ook alweer op’ dan weet ik dat binnen no time. En mocht er controle komen dan is dit natuurlijk ook héél handig 😉. 

     

Nog een aantal losse tips:

  • Zorg dat je je aangifte op tijd doet óf dat je tijdig uitstel aangevraagt. Want anders krijg je al snel een (forse) boete van de Belastingdienst. Zonde!
  • Belastingmiddelen! Ga zeker nog even na of je over de afgelopen jaren nog geld terug kunt krijgen door belasting te middelen. Dit kan handig zijn als je inkomen over de afgelopen jaren wisselend is geweest. Dit kan bijvoorbeeld omdat je nog studeerde of gestart bent met ondernemen en het eerste jaar nog minder verdiende. De regeling is afgeschaft maar je kan nog wel middelen over de afgelopen jaren.
  • Uitstel aanvragen voor de IB aangifte kan tot 1 mei. Meer daarover lees je hier.

Handige ondernemers aftrekposten.

Omdat ik met regelmaat de vraag krijg welke aftrekposten voor jou als ondernemer interessant zijn om na te gaan, zet ik ze bij deze inclusief linkjes naar de Belastingdienst info onder elkaar.

Veel succes met de aangifte!

Hopelijk heeft dit artikel je wat meer informatie & inspiratie gegeven voor de aangifte. Mocht je nog vragen hebben, stuur mij gerust een bericht. 

Wil je dagelijks ondernemers inspiratie voorbij zien komen? Volg mij op Instagram voor veel tips & informatie over het ondernemerschap. 

Wil jij als ondernemer altijd financieel in control zijn? Deze zomer lanceren wij de online cursus waarin je alles leert over doelen stellen, financiën& pensioen voor ondernemers.

Wil jij de informatie daarover als eerste ontvangen?

Meld je dan aan voor de Ondernemers Inspiratie mail (maximaal 1 x per maand, wij houden niet van spam).

Leer verder …

Of bekijk het aanbod van De Ondernemersacademie